Има временни или постоянни измествания на прага

Има временни или постоянни измествания на прага

Образованието и осведомеността за специфичната среда могат да допринесат много за това да можете да се наслаждавате на музика на концерт. Аналогията е, че е добре да сме на слънце за разумни периоди от време, но никога не се препоръчва да гледаме директно в слънцето.

Нашето общо слухово изживяване зависи от това какво е удобно за повечето слушатели. Малките деца трябва да бъдат научени да избягват продължителни периоди на шум и, ако е възможно, да позволяват на вътрешното ухо да прави почивки от 20 минути или повече.

Има широка гама от устройства за защита на слуха, които могат да подобрят излагането на силен шум, но въпреки това позволяват пълно удоволствие от музиката на концерт. Някои деца намират това не само за полезно, но и го искат. Тези устройства за защита на слуха променят динамиката.

Тапите за уши с отлично качество, изработени от разширяваща се пяна, могат да осигурят затихване на звука от 25 или 30 децибела. Антифоните за защита на слуха могат да надхвърлят 30 децибела защита. Ефектът е адитивен, ако се носят и двете. Някои деца смятат, че тези решения предлагат облекчение от безпокойството от силни шумове.

Да, можете да заведете малкото си дете на музикален концерт, стига да вземете предпазни мерки за защита на слуха му. Бъдете готови да си тръгнете, ако детето ви не може да се справи с нивата на шума.

Краткият отговор е да. Загубата на слуха, предизвикана от шум, е постепенна, предотвратима и кумулативна. Но има различни видове загуба на слуха от силен шум, който причинява акустична травма. Обикновено акустичната травма се отнася до еднократно излагане на силен или интензивен звук.

Ключови изводи:

  • Предизвиканите от музика рискове от загуба на слуха са добре установени и стратегиите за превенция варират.
  • Непрофесионалното слушане на музика с висок интензитет е ясно свързано с временно увреждане на слуха и смущения в обстановката на концерти на поп и рок музика.
  • Обучението относно рисковете за слуха от излагането на силна музика все още може да играе ключова роля в защитата на слуха.
  • Опасностите от слушането на лични музикални плейъри или смартфони са трудни за дефиниране поради липсата на консенсус в литературата.
  • Тъй като звуците не са очевидно обидни за ухото, докато не достигнат 120 dB, и тъй като TTS често е коварен, излагането на силни шумове остава популярно въпреки очевидните рискове.
  • Уникалната реакция на слушателите към звука на музиката: за разлика от други звуци (самолети, косачки и т.н.), музиката може да се възпроизвежда доста силно, без да стане досадна, особено ако музиката се харесва много.

Има временни или постоянни измествания на прага. Праг означава точката, в която можете да чуете звук.

Временното изместване на прага обикновено е свързано с остра загуба на слуха, причинена от шум. Това е загуба на слуха и често звънене или шум в ушите след излагане на силен шум, като например на музикален концерт или след като сте станали свидетели на силна експлозия.

Проблемът със слушането на силен шум е свързан повече с продължително излагане на шум. Този тип звук, като например слушане на силен шум за продължителни периоди от време, е това, което може да причини трайни промени в прага или трайна повреда.

Какво е силно?

Всеки е запознат с измерването на звука с помощта на децибели (dB). Белът се използва рядко и произлиза от работата на Александър Греъм Бел.

Децибелът е относителна мерна единица, равна на една десета от бел. Той изразява съотношението на две стойности на степен или степенна величина в логаритмична скала.

Хората имат нормален праг от около 0 dB. Поради начина, по който се измерва силата на звука, удвояването на силата на звука е приблизително 10 dB.

Шепотът е около 30 dB, нормалният разговор е около 60 dB, а работещият двигател на мотоциклет е около 95 dB. Шум над 70 dB за продължителен период от време може да започне да уврежда слуха ви. Силният шум над 120 dB може да причини незабавно увреждане на ушите ви.

Шумът от околната среда като музиката е предотвратима причина за загуба на слуха

Шумът от непрофесионални дейности като музика се нарича термин socioacusis. Той е различен от вредния шум от работното място и се нарича загуба на слуха, причинена от професионален шум (ONIHL).

ONHL е по-често срещан и обикновено се разглежда като по-сериозен проблем от социоакузиса, защото:

  • Заплахата от загуба на работа може да убеди хората да останат в среда с неприемливо високи нива на шум.
  • На работното място повишените нива на шум могат да се поддържат редовно през целия ден в продължение на много години. Пример за това е машинен цех или сервиз за ремонт на автомобили.
  • Защитата на слуха dietoll-official.top може да е предизвикателство поради проблеми с безопасността.

Не е изненадващо, че продължително излагане на силен шум или социоакузис може да се счита за „досадно“. Дразнещото качество на продължителния шум варира в зависимост от индивида, но изследователите постулират, че дразнещото качество на силните шумове може да служи като предупреждение, че влияе неблагоприятно на здравето или нанася действителни щети на слуховата система.

Досадните, постоянни силни шумове намаляват капацитета за обработка, което прави изпълнението на задачи по-трудно. Някои хора, които са особено чувствителни към шум, са по-малко способни да изпълняват прости задачи като умножение.

Както социалната акузия, така и шумът на работното място могат да увеличат умората и раздразнителността. Защитата от шум, която намалява нежелания фонов шум, може да доведе до значително подобрение на симптомите на раздразнителност и умора.

Едно просто измерване на физическия интензитет на звуков стимул не може да оцени потенциалното увреждане на вътрешното ухо. Човешкото ухо не реагира еднакво на всички честоти. Всъщност високите честоти са много по-вредни от ниските честоти при еднакви нива на сила на звука или физическа интензивност.

Ето защо, дори при продължителна силна музика, звуковите инженери и музикантите често използват шумомери, оборудвани с филтър, към който човешкото ухо е по-малко чувствително. Този филтър е известен като A филтър. Измерванията, направени с помощта на филтър А, са известни като dBA или ниво А на измервател на звуково налягане.

Какво прави продължителното слушане на силна музика с ушите ни?

Много експерти смятат, че продължителното слушане на силна музика може да причини щети, които могат да бъдат измерени с помощта на временни измервания на изместването на прага.

Временното изместване на прага (TTS) се отнася до временно увреждане на слуха, което обикновено възниква след излагане на интензивен шум, като прагът е най-тихият звук, който се отличава от индивида.

Известно е, че временното изместване на прага нараства при постоянен шум правопропорционално на логаритъма на времето на експозиция и намалява обратно пропорционално на логаритъма на времето за възстановяване.

Повтарящите се временни измествания на прага могат да доведат до натрупани клетъчни увреждания във вътрешното ухо, което може да причини постоянни измествания на прага.

Все още не е определена точната връзка между временните промени на прага и постоянните промени на прага. Проучванията са в ход.

Кой е изложен на най-голям риск?

Рок и джаз музикантите са начело в списъка за излагане на силен шум заради тяхната музика. Смята се, че средно 20% от рок музикантите страдат от трайна загуба на слуха. Много страдат от шум в ушите и хиперакузис, нарушена толерантност към нормалните звуци от околната среда. Други могат да имат изкривяване на звука и диплакуза или да чуват един и същ тон на две различни височини.

Доказано е, че защитата на слуха е ефективна в дългосрочен план, но повечето музиканти се оплакват, че защитата на слуха влияе върху способността им да изпълняват по най-добрия начин.

Втора основна причина е използването на персонални музикални плейъри (PMP) – Walkman, discman, mp3 плейъри и др. – но точната загуба на слуха, предизвикана от музика, не е ясна. Притежаването на тези устройства, особено сега с използването на смартфони, се свързва с рисковете от загуба на слуха.

В едно проучване хората бяха посъветвани да слушат в продължение на един час „силна, но все пак комфортна музика“ с цел изследване на усещането за дискомфорт, както и промени в слуха след излагане. Индивидите съобщават за положителни TTSs 60 минути след експозицията.

Други изследователски проучвания, използващи лични слухови апарати, не показват убедителни доказателства за трайна загуба или увреждане на слуха и само леки TTS след употреба.

Изглежда, че увреждането на вътрешното ухо възниква при онези слушатели, които обичайно надвишават седем часа музика с умерен интензитет, над 70 dB.

Съществуват значителни рискове при излагане на силна музика и други интензивни шумове. Продължителното излагане, като например слушане на силен шум за продължителни периоди от време, е това, което може да причини трайни промени в прага или трайно увреждане.

Запушеният нос обикновено е придружен от симптоми като комбинация от назална конгестия, кихане, сърбеж в носа и ринорея (течащ нос). Вашите очи, уши, синуси, гърло и бели дробове също могат да бъдат включени в симптомите.

Ключови изводи:

  • Лечението на запушен нос обикновено зависи първо от откриването на причината.
  • Запушването на носа е резултат от възпаление или подуване в носната кухина и синусите.
  • Запушеният нос неизбежно води до натиск на синусите и главоболие.
  • Домашните средства могат да включват пара, хидратация, изпарител, Neti pot и назални спрейове с физиологичен разтвор.
  • Лекарствата без рецепта като антихистамини, стероидни спрейове за нос и деконгестанти могат да помогнат.

Повечето от нас свързват запушения нос с обикновена настинка или грип, инфекции на синусите, алергии, неалергичен ринит или раздразнение и цял набор от други потенциални причини. Списъкът е дълъг и разнообразен.

Лечението на запушен нос обикновено зависи първо от откриването на причината. Но има мерки, които можете да предприемете, за да насърчите отпушването на носа си и за здравето и здравето на носа като цяло.

Най-разпространеното мнение е, че запушеният нос означава, че е пълен със слуз, но това не винаги е вярно. По-вероятно е запушеният нос да е резултат от възпаление или подуване в носната кухина и синусите. Запушеният нос неизбежно води до натиск на синусите и главоболие.

Какво има вътре в носа, което причинява запушване?

Отвън нашият нос има кост в горните части и сложно подреждане на хрущяли в долните части. Вътре има стена, която разделя лявата и дясната страна, наречена носна преграда.

Contents

Os comentários estão encerrados.